Het veilig gebruiken van een e-sigaret

Het veilig gebruiken van een e-sigaret
Het is belangrijk je bewust te zijn van de mogelijke gevaren van het verkeerd gebruiken van een e-sigaret. Wanneer je rekening houdt met een aantal eenvoudige tips en trics kun je een e-sigaret gebruiken zonder onaangename verrassingen zoals een verbrande smaak. Natuurlijk zijn de meeste e-sigaretten beveiligd tegen oververhitting, kortsluiting en dergelijke, maar dit geldt alleen wanneer je de e-sigaret op juiste manier in gebruik neemt. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn het opladen van de e-sigaret en het onderhoud dat de elektrische sigaret nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.

Het opladen van de e-sigaret
Bij aanschaf van een e-sigaret krijg je meestal een kabel met USB-aansluiting. Meestal is het een micro-usb laadkabel. Let op dat je de kabel wel in de juiste adapter oplaad. Een geschikte adapter heeft bijvoorbeeld maximaal 1000 mAh, dit staat vaak vermeld op de adapter. Tegenwoordig zijn er voor bijvoorbeeld smartphones veel snelladers ontwikkeld, deze zijn vaak niet geschikt voor het opladen van een e-sigaret. Check dus altijd eerst even het label op de adapter. Daarnaast is het belangrijk dat tijdens het opladen de e-sigaret op een harde ondergrond staat en er geen voorwerpen op of overheen liggen. Ga je de deur uit? Haal dan de stekker er eerst uit.


Het opladen van een batterij van de mod batterij is weer net even iets anders dan het opladen van een standaard e-sigaret. De batterijen 18650, 20700 en 21700 moeten altijd worden opgeladen middels een externe oplader. Wanneer je toch probeert je USB-aansluiting te gebruiken voor het opladen loop je risico op schade aan zowel de batterij als het apparaat waaraan je het oplaadt. Als je een losse mod batterij wil meenemen is het zaak dat de batterij in een hoesje of doosje wordt gedaan. Wanneer metalen, zoals je sleutels, in aanraking komen met de batterij kan er namelijk kortsluiting ontstaan.

Onderhoud van een e-sigaret
Er is niet veel onderhoud dat verricht moet worden aan de e-sigaret. Er zijn wel een paar belangrijke punten om je e-sigaret langdurig, goed te kunnen gebruiken. De coil van de e-sigaret dient op tijd vervangen te worden, namelijk een keer in de twee weken. Het katoen van coil is dan namelijk verouderd en kan geen vloeistof meer vast houden. De tank waar de e-liquid ingaat moet af en toe goed omgespoeld worden met warm water. De coil mag niet met het water in aanraking komen, dus leg deze ergens anders neer. Dan als laatste is het raadzaam je mondstukje met regelmaat te reinigen.

Simpele en eenvoudige tips voor juist gebruik
De volgende tips ken je waarschijnlijk wel als damper, maar het is toch belangrijk om af en toe nog bij deze tips na te lezen.

- Gebruik is pas toegestaan vanaf de leeftijd van 18 jaar.

- Lees voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing en handleiding door.

- Ken het product. Je kunt makkelijker veiliger dampen met een e-smoker als je snapt hoe het werkt. Verdiep je eveneens in e-liquid soorten en eigenschappen.

- Zorg dat je e-sigaret uit staat wanneer je hem opbergt. Schakel de klik-beveiliging in voordat je gaat slapen, of meeneemt.

- Verberg de e-sigaret en e-liquids buiten het bereik en zicht van kinderden.

- Controleer de eigenschappen van e-liquid of deze geschikt is voor je elektrische sigaret.

- Pleeg op tijd onderhoud aan je e-sigaret. Hierbij kun je denken aan schoonmaken van luchttoevoer kanalen, coil regelmatig vervangen en dergelijke.

Zie ook: stadionfakkels kopen